Der findes mange bryllupstraditioner. Faktisk findes der så mange, at det er svært at holde styr på dem. Hvis du ønsker at skabe kendskab til en række af de mest udbredte bryllupstraditioner, er du havnet det helt rette sted. Herunder bliver du nemlig præsenteret for et udpluk af dem.
Traditionerne til bryllupsdagen
Ankomst
Det er en tradition, at bruden og hendes følge ankommer som de sidste i kirken. Når hun går ind i kirken, skal hun gå på venstre side af hende, der giver hende bort. Desuden skal du stille eller sætte sig i venstre side, når hun går til alteret.
Dertil er det også en tradition, at det altid er gommen, der er den første, der ankommer til kirken. Ofte vælger han at ankomme sammen med sin forlover. Gommen skal dernæst stille sig i højre side af alteret, hvor han skal vente på hhv. gæster og brud.
Brudevals
Brudevalsen er selvfølgelig også en tradition. Det er en tradition, der stammer fra dengang, hvor det ikke var tilladt for ugifte kvinder og mænd at danse med hinanden. Derfor var brudevalsen et symbol på overgangen fra ugift til gift.
Traditionen foreskriver desuden, at den skal danses efter festmiddag og taler, men før midnat. Det skal den, da bryllupsdagen officielt er ovre ved midnat. Desuden er det også en tradition, at brudevalsen danses i en rundkreds, der er dannet af gæsterne ved festen.
Kysset
Der er ikke meget, der er mere symbolsk ved et bryllup, end kysset. Det er et kys, der markerer forbindelsen mellem to mennesker og deres kærlighed. Derfor er der også flere forskellige traditioner forbundet med de kys, der hører sig til et bryllup.
I selve kirken er det ikke en tradition, at gom og brud kys. Faktisk hedder det, at ’give hinanden hånd derpå’, og ikke et kys. Dog vælger de fleste, at et kys hører sig til efter vielsen. Her er de dog delte meninger blandt præster, hvorfor man bør forhøre sig hos præsten, hvad vedkommende synes er god skik.
Til festen er der også et hav af skikke, der er forbundet med at brudeparret skal kysse. Det er blandt andet en tradition, at parret skal rejse sig op på deres stole og kysse, når gæsterne slår deres bestik i tallerknerne. Stamper de i stedet i jorden, skal de kravle ind under bordet og kysse.
Desuden er det også en meget udbredt tradition, at alle de kvindelige gæster skynder sig op og kysser gommen på kinden, når bruden forlader lokalet.
Ringe
Der er stor uenighed om ringene. Der er bl.a. uenighed om, hvorvidt du kan bære forlovelses- og vielsesring på samme tid, og hvilke fingre de skal sidde på. Der er dog ikke nogen regel for, om man kun kan bære en forlovelsesring indtil man får sin vielsesring. Det betyder også, at mange kvinder går med begge ringe.
Det er naturligvis også en tradition, at man skal bære sin vielsesring hver dag. Dertil er der også en lang række traditioner, der er forbundet med placeringen af ringene. Dette er der også meget overtro om. Du skal først og fremmest altid have din forlovelsesring på venstre hånd.
Årsagen til dette er, at den venstre hånd er tættest på hjertet, da hjertet sidder mod venstre side af kroppen. I modsætning til forlovelsesringen, bør din vielsesring i forhold til traditionen sidde på højre hånd. Det skyldes nemlig, at det er højre hånd, man aflægger sit troskabsløfte til vielsen med.
Der er også en overtro omkring vielsesringe, der fortæller, at den, der er først til at sætte ring på ægtefællen til vielsen får magten i ægteskabet. Slutteligt skulle det også betyde uheld, hvis man kommer til at tabe sin vielsesring på gulvet.