borddækning

Borddækning

Borddækning – sådan dækker du flot op til festen

Vi kender det alle: Gæsterne er på vej, maden er klar, men bordet mangler lige det sidste pift. Det kan nemlig gøre den store forskel, om værten har dækket flot op og pyntet bordet indbydende til gæsterne. Er borddækningen gjort ekstra flot, er der nemlig ekstra god stemning fra starten af middagsselskabet. 

Her er gode råd til, hvordan du dækker flot op til festen.

Hav styr på placeringen af tallerkener, bestik og glas

Først og fremmest består borddækningen af de remedier, der skal bruges til at nyde den lækre mad og drikke. Serverer man flere retter, kan man både stille tallerken til forret og hovedret på bordet fra starten af. En lille mellemlægsserviet er god mellem de to tallerkener, så de ikke glider mod hinanden med en ubehagelig lyd, når gæsterne skærer i maden. 

Der er helt faste regler for, hvordan glas skal stå, og hvilken rækkefølge bestikket skal anvendes. Med bestikket starter man med sættet yderst og arbejder sig ind mod tallerkenen, som retterne skrider frem. Mængden af glas afhænger af, om der både serveres vin og andet, men de fleste ønsker et vandglas ved kuverten, når de skal have vin til maden.

Levende lys for en hyggelig stemning

”To lys på et bord” er en gammel klassiker, men levende lys skaber bare automatisk en hyggelig stemning. 

Særligt i de mørke måneder, giver levende stearinlys en ekstra dejlig aura indendørs, og de er obligatoriske i julemåneden. Stil gerne juledekorationer eller adventskransen på bordet i december. Om sommeren er stearinlys oplagte udenfor på havebordet i de sene aftenstimer, når man stadig kan nyde det lune sommervejr. 

Er man nervøs for risikoen for, at de levende lys vil vælte eller blive glemt, kan man investere i ”falske” lys. De er batteridrevne, ligner til forveksling ægte stearinlys og kan fås med en naturlig bevægelse i flammen for en mere ægte oplevelse.

Servietter i papir, stof og foldede udgaver

En ting, der automatisk højner borddækningen, er servietter. Man kan få flotte servietter til enhver lejlighed, så det kan godt betale sig at finde nogen, der matcher begivenheden. Skal man holde fødselsdagsfest er hvide servietter med røde flag helt oplagte. Op til højtiderne såsom jul, påske og Halloween er der altid mange flotte motiver at vælge mellem. 

Har man lidt ekstra tid og fingersnilde, kan man let få borddækningen til at se ekstra imponerende ud med foldede servietter. Der er mange måder at folde servietter på, og det er let at vejledninger på internettet. Er man ude på at imponere ekstra meget, er stofservietter en ekstra luksus ved middagsbordet.

Pynt op til begivenheden

Det sidste touch er pynten; det sætter øjeblikkeligt en ekstra festlig stemning. Som med servietterne kan man ofte i forbindelse med årets højtider få pynt, der passer til begivenheden. Op til Halloween er udhulede og uhyggelige græskar perfekte sammen med lidt falsk spindelvæv og et par plastikedderkopper på bordet. 

Julen indbyder til kravlenisser, levende lys og velduftende gran, mens påsken kalder på søde påskeharer og påskeæg. Man kan alt efter humør bruge guirlander, konfetti, flag og andet skønt pynt, så bordet bliver ekstra festligt pyntet.

Vil du dele denne artikel?

Del på facebook
Share on Facebook
Del på twitter
Share on Twitter
Del på linkedin
Share on Linkdin
Del på pinterest
Share on Pinterest

Skriv en kommentar